fbpx

Kje je primeren prostor za pogovor o težavah?

Pogovor z materami o vsakodnevnih zadevah, ki negativno vplivajo na počutje, lahko mladostnikom pomaga pri obvladovanju težav, še posebej med prehodom v srednjo šolo. Nova študija Univerze v Illinois Urbana-Champaign je raziskovala, kje se ti pogovori običajno odvijajo in kateri prostori so najprimernejši. Študija je vključevala kar 100 petošolcev (otroci stari med 10 in 11 let) in njihove matere, ki so identificirali sedem najprimernejših lokacij za pogovor, kot so hiša, otroška soba, kuhinja in dnevna soba.

Pogovor z materami o vsakodnevnih stresorjih lahko mladostnikom pomaga pri obvladovanju težav, še posebej med prehodom v srednjo šolo. Nova študija Univerze v Illinois Urbana-Champaign je raziskovala, kje se ti pogovori običajno odvijajo in kateri prostori so najprimernejši. Študija je vključevala rasno raznoliko skupnost 100 petošolcev in njihovih mater. Pari so najprej razpravljali o nedavnih težavah s sovrstniki in akademskimi težavami, nato pa so jih ločeno intervjuvali o njihovih najprimernejših okoljih za pogovor o teh vprašanjih. Raziskovalci so se osredotočili na diade mati-otrok, ker so matere pogosto primarni skrbniki, ki preživijo več časa z mladostniki in so bolj vključene v vsakodnevne dejavnosti.

Mladostniki in matere so identificirali sedem najprimernejših lokacij za pogovor, vključno z hišo na splošno, otroško sobo, kuhinjo, dnevno sobo, spalnico staršev, avtomobilom in zunanjimi prostori za prosti čas.

“Mladostniki so najpogosteje omenjali hišo na splošno, nato svojo sobo, kuhinjo in dnevno sobo. Menili so, da je dom varen prostor in da udobno okolje spodbuja pogovor,” je dejala Kelly Tu, soavtorica študije in izredna profesorica na Oddelku za razvoj človeka in družinske študije (HDFS) na Univerzi v Illinois Urbana-Champaign. “Njihova soba je bila prednostna lokacija, če so potrebovali zasebnost, medtem ko so za večje število družinskih članov raje izbrali kuhinjo ali dnevno sobo.”

Za matere so bile tri najprimernejše lokacije kuhinja, otroška soba in avto.

“Matere so pogosto raje govorile v avtu, ker so se lahko izgnilte dirketnemu v pogledu iz oči v oči, kar je olajšalo pogovor in ga naredilo manj zastrašujočega v primerjavi z neposrednim pogledom,” je dejala Tu. “V intervjujih so dejale: ‘Kjer se o tem pogovarjamo največ, je v avtu, ko jih peljem nekam, ker nam to daje čas in prostor stran od drugih.’ Vendar avto ni bil prednostna lokacija za otroke — morda so se počutili, kot da nimajo toliko nadzora nad pogovorom, ker je bil to prostor, ki ga je nadzoroval starš.”

Fantje so še posebej omenjali zunanje prostore za prosti čas, kot je igranje z žogo na dvorišču ali sprehajanje psa. Velikost družine je prav tako vplivala na odgovore. Edinci so pogosteje izbirali dnevno sobo, morda zato, ker manj verjetno potrebujejo zasebnost svoje sobe. Po drugi strani pa otroci z več sorojenci morda nimajo lastne sobe, zato je lahko spalnica staršev boljša za zasebne pogovore.

“Ugotovili smo tudi, da so družine raje govorile skupaj v prostorih, ki so že del njihovih ustaljenih družinskih rutin, ker so ponujali priložnosti za otroke, da začnejo pogovor,” je dejala Dina Izenstark, vodilna avtorica študije in izredna profesorica na San José State University, ki je raziskavo izvedla kot doktorska študentka na HDFS. Rutinirane dejavnosti, kot so obroki, lahko nudijo priložnosti za vsakega družinskega člana, da spregovori o svojem dnevu, medtem ko rutine pred spanjem nudijo bolj intimno okolje za zasebne pogovore.

“Matere so govorile o tem, kako to počnejo že dolgo; na primer, sprašujejo otroke o njihovem dnevu, ko jih dajejo spat ali med skupnimi obroki. Ti otroci so še vedno mladi, in to se lahko spremeni v njihovih najstniških letih, vendar imajo temelje za nadaljevanje teh pogovorov,” je dejala Izenstark.

Vzorec raziskave je bil sestavljen pretežno iz družin z višjimi dohodki, zato rezultati morda niso neposredno posplošljivi na druge skupine, so poudarili raziskovalci. Na primer, če starš dela v nočni izmeni, je dom majhen ali je več sorojencev, se lahko čas in prostor za zasebne pogovore o vsakodnevnih stresorjih razlikuje.

“Moramo prilagoditi naše nasvete in premisliti, kako to izgleda za družine v različnih okoliščinah. Vsaka družina bo imela svoj vzorec gibanja skozi dan in svoje rituale in rutine, vendar vemo, da okolje igra pomembno vlogo in da je pomembno, da družine izberejo prostor za pogovor, ki je prednosten tako za otroka kot za starša, kot način za bolj smiselno povezovanje med seboj,” je dejala Izenstark.

Vir članka: https://aces.illinois.edu/

Od katapultov do programiranja: Pustolovščine v učenju skozi igro

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

My Cart
Zapri Wishlist
Close Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Categories