fbpx

Od katapultov do programiranja: Pustolovščine v učenju skozi igro

Dejstvo je, da prihodnost dela za naše otroke ostaja skrivnostna. Če smo čisto realni, si ne moremo niti predstavljati služb, ki jih bodo opravljali naši najmlajši. Vemo le, da bo ta prihodnost zagotovo drugačna od tega, kar poznamo danes. Strinjamo se, da trenutni sistem izobraževanja v Sloveniji ne uspeva ustrezno pripraviti mladih na izzive, ki jih prinaša sodobni digitalni svet. Preveč poudarka je na klasičnem učenju, premalo pa na praktičnih izkušnjah in digitalni pismenosti.

Zato smo se pri Smarty kitu odločili stopiti korak naprej. Naša misija je opremiti mladostnike z znanjem, ki jim bo razširilo obzorja in jih pripravilo na prihodnost. Mogoče se zdi, da pri tem včasih vračamo nazaj k osnovam, a nič ne more nadomestiti občutka čiste sreče, ki jo otroci doživijo ob ustvarjanju fizično narejenih izdelkov z lastnimi rokami.

Med prvomajskimi počitnicami smo v KIKštarterju v Kamniku sodelovali na brezplačnih delavnicah za otroke. S poudarkom na digitalni pismenosti, programiranju in mehanskih načelih, so naše delavnice ponudile celovit spekter orodij in znanj, ki so ključna za uspešno soočanje s prihajajočimi izzivi sodobnega sveta. Vendar pa smo se osredotočili tudi na praktično izkušnjo, saj smo prepričani, da se resnično znanje rodi iz lastnih izkušenj.

Eden od vrhuncev naših delavnic je bil projekt izdelave katapulta in zmaja. Navodila za izdelavo smo našli na spletu in s pomočjo video posnetkov smo jih preizkusili tudi sami. Hitro pa smo spoznali, da izdelava ni tako enostavna, kot se morda zdi na prvi pogled. Otroci so se srečali s precejšnjimi izzivi in ovirami, ki jih je prinašalo delo z materiali in izvedba zahtevnih korakov. To je bila odlična priložnost, da so spoznali, kako lahko že navidezno enostavne tehnike, kot je striženje ali vezenje vrvice, predstavljajo izziv in zahtevajo potrpežljivost ter natančnost.

Pri tem projektu smo uporabili tudi Micro:bit, inovativno programsko ploščico, ki omogoča otrokom, da se navdušijo nad tehnologijo in razvijejo svoje potenciale na področju programiranja, elektronike in računalniškega razmišljanja. Skozi izdelavo katapulta in zmaja so otroci spoznali praktično uporabo Micro:bita ter se naučili osnov programiranja, kar je bila izjemno poučna in zabavna izkušnja.

Zavedamo se moči sonca in igranja na prostem, zato smo se odločili, da del delavnic izvedemo kar v bližnjem parku. Tam so se otroci lahko prosto igrali in razvijali še druge kognitivne veščine ob svežem zraku. Poleg tega so imeli priložnost spoznati tudi psa vodnika in se navduševali nad njegovo neverjetno pogumno naravo. Ta izkušnja je bila izjemno poučna in navdihujoča, saj so otroci lahko iz prve roke doživeli, kako pomembna je pomoč živali in kako pogumna in zvesta lahko bitja so lahko.

Za LEGO izobraževanje pa je poskrbel Zavod 123, ki je otrokom omogočil razvijanje tehničnih in kreativnih veščin skozi igrivo izkušnjo s priljubljenimi LEGO kockami. Skozi te izjemne in poučne delavnice smo otrokom ponudili priložnost, da razvijajo ključne veščine, ki jih bodo potrebovali za uspeh v prihodnosti, hkrati pa smo jih spodbudili k raziskovanju, ustvarjanju in premagovanju izzivov.

Skozi nepozabno pustolovščino smo vzpodbudili radovednost, ustvarjalnost in vztrajnost pri mladih, ki bodo nedvomno ključne lastnosti za njihov uspeh v življenju.

Daj, hitro, odrasti!
Kje je primeren prostor za pogovor o težavah?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

My Cart
Zapri Wishlist
Close Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Categories